Listen - en samling af link og artikler der diskuterer bikefit teori

En samling af links til artikler om måling af rytter, opmåling af stel, opmåling og indstilling af siddestilling på racercykel.
Det er dels artikler, som på den ene eller anden måde kommer med anvisninger for opmåling og indstilling af cyklen i forbindelse med benyttelse af (ofte kommercielle) opmålingssystemer.
Andre artikler - og det er måske dem, som er de mest interessante - diskuterer de teoretiske systemer, der benyttes af producenter og forhandlere.

Der er ikke foretaget nogen kvalitativ vurdering af kilderne andet end de overvejelser, som gjorde, at sitet er blevet bookmarket i sin tid. Det er desuden min banale holdning: at du selv er i stand til at sortere, hvad der er nyttig information og ligegyldigt indhold for dit vedkommende.
Jeg håber at du, måske netop kan finde den oplysning, der kan forvandle ømme pedalridt til at 'Vejen cykler sig selv'.

Det er ligeledes mit forfængelige håb, at også DU vil bidrager til samlingens udbygning ved at sende information om artikler, der kan være til gavn for andre.

Link'ene på Listen! er sorteret alfabetisk. Der er ikke foretaget nogen prioritering af sidernes indbyrdes vigtighed.

Accufit

Accufit systemet er opbygget omkring et ambitiøst computer baseret opmålingssystem, som kan downloades og hvortil, der skal betales gebyr. På siden er der også et afsnit med gode beskrivelser af grundlæggende bikefit elementer samt diskussion af problematiske forhold.

Analytic Cycling

En imponerende samling af regnemoduler for alt indenfor cykling. Alle beregninger bliver tillige beskrevet matematisk og fysisk teoretisk. Tysk, grundigt og nørdet.
Det eneste du ikke kan beregne er, hvor mange timer du kommer til at sidde foran computeren sammen med analyticcycling.com

Bicycle Aerodynamics

Hvis der er noget du vil vide om cyklens aerodynamik - så er det her du får svaret.

Bicycle Forest

Bicycle Forest har et online CAD-program, hvor det er muligt at håndbygge sin egen ramme. Du bestemmer selv alle rørdimensioner: længde, diameter, form, bukning, vinkler mm., medens alle justeringer ses på skærmen undervejs. Leg med farver og udstyr. Selv små detaljer, som styrets bukning og bremsegrebenes placering, kan ændres og ses straks.
Det kan tage noget tid at få programmet aktiveret (java-applet) - men når der er hul i gennem, er det er ret cool ! [BikeCAD]
Er du Mountainbike fan? - Tjek [FullSuspensionCAD].

BicycleSource

Bikefit anvisninger som er lidt mere ”tommelfinger regel” end videnskab.

BikeFit

Et system med særlig fokus på knæproblemer. Salg af måleværktøj og skoindlæg. Diskussion af fodens kontakt til pedal samt pedalsystemer.

Bikefitting

Et Hollandsk foretagende der producere et udvalg af måleredskaber og tilknyttede beregningssystem.
Grundig gennemgang af de parametre, som påvirkes når siddestillingen bestemmes samt en omfangsrig litteraturliste.

Body Scanninng

Body Scanninnng er et kommercielt opmålings system. Teknikken bag scanningen er ikke særlig grundigt beskrevet på firmaets egen net-side. Systemet udmærker sig ved bl.a. at beregne et "Reach" (afstand fra saddel til styr) , som angiver hvilke kombinationer af stel og frempind der passer til din kropsbygning.

Competitive Cyclist

Du bestemmer selv hvilken stil du vil indstille cyklen efter. Vælg mellem "The Competitive Fit" der er en aerodynamisk kørestilling som de professionelle, "The Eddy Fit" der har det klassiske 70'er Merckx look som skabelonen, eller vælg en mere komfortabel kørestilling i henhold til "The French Fit".
På baggrund af dine indtastninger beregnes forslag til indstilling af alle tre kørestillinger.
Sitet er ilustrativt og fuld af gode forklaringer på de anvendte beregningsmetoder og den benyttede teoretiske baggrund.

Cycling Resources

(et subsite under Basis Systeme Netzwerk)

Basis Systeme Netzwerk rummer en fremragende linksamling om "Cycling Resources", samt en avanceret søgemaskine. En god del af de omkringstående websider er fundet via denne kilde.
Flere gode artikler om valg af stelstørrelse og bikefit kan ses under [Artikels (local Versions)].

Cykelportalen

På Cykelportalen er der en fin artikel, hvor forfatteren har forsøgt at sammenlige bikefit-resultater ved et par forskellige målemetoder. God og grundig instruktion (på dansk) om hvordan måltagning af rytter udføres.

The Colorado Cyclist

Cyklisterne i Colorado har en ’straigt forward’ anvisning for, hvordan man foretager en personlig opmåling efter Guimard/LeMond metoden.

Crank Length

En markant holdning (og formel) til beregning af pedalarmlængde. Skal vi alle benytte 170mm pedalarme? Den traditionelle standard udfordres!

CycleFit system

Firmaet Veltec producerer et cyclefit system der benyttes hos forhandlere. Firmaets egen net-side er kun lidt informativ og beskriver ikke de benyttede beregningsmetoder særlig grundigt.

Damon Rinard

Mere end tusinde cykel eller cykle relaterede links. Måske er der noget du kan bruge?

Ergobike

(et subsite under Basis Systeme netzwerk)

Et "Competition Bicycle Size/Proportions Analysis" program.
En online regnemaskine som oversætter detaljerede mål af dine kropsdimensioner til detaljeret stel geometri. Et grundigt værktøj der også undervejs giver anvisninger for, hvordan måltagningen skal udføres.
Databasen på BSN har desværre været ude af drift den seneste periode - og mail besvares ej. Men teksten er stadig god at blive klog af!

ErgoMotion

Et Schweizisk kommercielt opmålingssystem.

FitStik

Salg og demonstration af måleværktøj (både til cykel og cyklist), samt lidt teori og gennemgang af Guimard/LeMond formlen.
FitStik har en fin linkside og er den egentlige inspirationskilde til denne liste – tak!

Harris Cyclery

Med overskriften ”If It Does Not Fit You Must Not Sit” har forfatteren understreget vigtigheden af bikefit. Gode henvisninger og artikler fra andre hjemmesider.
I øvrigt ses en omfattende og interessant cykelordbog [Bicycle Glossary].

How to Fit a Bicycle

Forfatteren har på sin hjemmeside sammenskrevet en note med de fleste af de generelle anbefalinger for indstilling af cykel-fit. Anvisningerne er måske lovlig almene, men hans argumenter herfor er meget bestemte.

Klein

Gary Klein havde på 1997 versionen af firmaets webside et debatindlæg omhandlende det, som han kalder "Fit Systems Myth". Artiklen kan ikke længere ses direkte på www.kleinbikes.com men er hentet fra arkiv - Bemærk at sidens øvrige produkt informationer derfor er forældede!

The Myth of KOPS

Du har ganske givet hørt om ”knæ over pedalakse" teorien. Keith Bontrager har skrevet en kontroversiel artikel, som diskutere denne indforståede teori.

Machinehead Software

Mashinehead Software har link til alle mulige og umulige cykelrelaterede programmer, som kan downloades fra internettet til din egen computer. Her er der bl.a. også en pedalarm-længde-kalkulator, der dog også kan benyttes online.
*(Vær altid varsom med at downloade uautoriserede programmer til egen computer!)

Proper Bike Fit for Triathletes

Denne tri-specifik side har en meget grundig gennemgang af forskellige bikefit-metoder og de relaterede siddestillinger. Særlig fokus på formler til beregning af indstilling af styrbøjler. Diskussionen er selvfølgelig også relevant for cykelryttere med hang til enkeltstart.

Spectrum Bicycles

Denne side giver sit bud på særlig cykelgeometri for høje/lange ryttere.

Strawberry Bicycle

På Terra Nova Cycles hjemmeside er der en god anvisning af "body measurements" efter Hinault-metoden. Samt en online kalkulator, der beregner stelkonstruktion.

Tiemeyer Cycles

På websiden kan foretages en online bikefit beregning. Indtast dine mål for ben, torso og armlængde og der leveres anvisninger på stel geometri for 9 klassiske steltyper (Road, Cross, MTB, Time Trial, Sprint, mf.)

Wobble-naught

Wobble-naught er endnu et kommercielt udmålingssystem, der med udgangspunkt i kroppens anatomi giver anvisning på komfortabel bikefit. Opererer tilsyneladende kun i USA.
Illustrativ anvisning på opsætning af sadelposition og klamper på [Bikesetup].

Wrench Science

"Welcome to the Wrench Science Sizing System" Et genialt online måleværktøj . Instruktiv og informativ vejledning i måltagning, og indtastning. Resultat med anvisning af stelstørrelse, siddestilling mm - lige til at printe. Det kan knap nok blive mere logisk.

Wrench Sciece har indført registrering og login før beregningsværktøjet kan benyttes - Det er stadig besværet værd!
Login og få det hele forærende...

Zimmermann

Det er måske i yderkanten af temaet optimal siddestilling og bikefit, men Edward C. Zimmermann har skrevet et par gode artikler om:
[Shoe fitting] og [Cranks lenghts]


Denne liste er
100% genbrug!

Der er ingen garanti for, at artiklerne på listen vil få dig til at sidde perfekt på cyklen.
Ligesom der jo også er mulighed for, at de beskrevne teorier ikke er korrekte!

Gå til Bikefit-værktøjet