Vejledning og instruktion til Bikefit-værktøjet

Bikefit.dk er et måleværktøj til bestemmelse af stelstørrelse og indstilling af korrekt sidestilling på en racercykel.

Målgruppe: Cykleryttere og seriøse cykel-motionister

Cykleryttere og seriøse cykel-motionister er den primære målgruppe. Værktøjet retter sig mod indstilling af racercykel til sportsbrug. Især hvis cyklen allerede er købt, men siddestillingen skal tilpasses, vil der være hjælp at hente i Bikefit-værktøjet.
Det tager to minutter:
- Tag dit benmål
- Tast to tal
- Læs din ideal siddestilling

- Sid korrekt på cyklen
- Træn med bedre komfort
- Træn med højeste effekt
Er du elitecyklerytter burde du allerede have de ting på plads – men det kan måske være en udfordring, at måle om en fin-tuning af udstyr kan forbedre præstationen.

Benlængde
Spinning: Hvis du skal bruge dette værktøj til indstilling af højden på spinningcyklen i motionscenteret, behøver du ikke læse resten af denne side. Klik ind på Bikefit-værktøjet og tast dit benmål og du får med det samme et mål for, hvor højt din sadel på spinningcyklen skal sidde.

Vejledning – Instruktion

Start bikefit processen med at indtaste dit mål for benlængde og få straks vejledning til, hvordan din cykel bør indstilles. Alle resultattal (markeret med blå skrift i Bikefit-værktøjet) bliver yderligere forklaret, hvis du peger på tal og tekst med cursoren. Hvis du anser dig selv for nogenlunde standard mht. kroppens anatomi, behøver du ikke gøre yderligere end at taste din benlængde.
Hvis du derimod mener, at du er helt speciel; at du eks. har ekstra lange ben eller krop, kan du udføre de øvrige målinger i Bikefit-værktøjet. Når du har tastet dine tal, vil du få vejledning til, hvad du evt. skal fokusere på ved køb af stel, eller hvordan du kan kompensere ved indstilling af cyklens udstyr.

Cykelstørrelse - det vigtige valg!

Slooping stel med angivelse af virtuelle stelmål
Virtuel rør
Overrør: Center krydspunkt ved kronrør til center krydspunkt med sadelrør.
Sadelrør: Center krankboks til center krydspunkt med overrør.
En betydningsfuld faktor har ændret sig gennem de seneste år. For få år siden kunne man hos eks. Banani Sport i Valby få bygget et stel, som passede til rytterens personlige mål, eller alternativt købe et færdigt stel, som blev produceret med en centimeters interval mellem størrelserne. Nu om stunder tilbyder flere stelfabrikanter kun få størrelser, og man risikerer, at det personlige ideal stelmål ligger et godt stykke mellem to "knap så optimale" stelvalg.
I Bikefit-værktøjet kan du få vejledning til, om du skal vælge et mindre eller et større stel, når cyklen skal købes.

Tidens mode er, at der stort set altid købes et mindre (og dermed også et kortere og lavere stel), hvis den udvalgte fabrikant ikke producerer en passende stelstørrelse. Flere cykleryttere – eksempelvis de som har krop eller arme, der er længere end normen – kunne være bedre tjent med et stel, hvor overrøret er længere end det stelmål, som bestemmes alene på baggrund af benlængden. Hvis man først har investeret i drømmecyklen og har afkortet carbon-sadelpinden, afskåret aheadset-frempinden og købt en helstøbt styr-frempind, er der ikke mange muligheder for at rette op på et fejlkøbt stel.
Bikefit-værktøjet kan guide dig gennem dette besværlige men afgørende valg!

Paradokser

Nu hvor stort set alle cykelproducenter får formgivet stel i et unikt og markedsføringsmæssigt entydigt design er det sjældent at sadelrørets højde kan benyttes til stelstørrelse bestemmelse i traditionel forstand. Derfor må stelmål ofte tage udgangspunkt i et virtuelt sadelrør samt et virtuelt overrør.

Tegning af Fausto Coppis 1949 Bianchi (rød) og
Alberto Contadors 2009 Specialized Tarmac (blå)
Tegning er lånt fra La Rueda Tropical
Stelstørrelse defineret ved sadelrørets højde er et paradoks
Uanset hvilken form dit stel har og uanset om stellet er valgt for stort eller for lille vil du altid kunne indstille sadelhøjden acceptabelt ved at ændre sadelpindens indstilling. Når det gælder dit "reach" (defineret som afstanden fra din sadelposition til dit greb om syret) er overrørets længde en langt mere sårbar faktor end sadelrøret. Det er kun i meget begrænset omfang muligt at regulere det samled "reach" ved at ændre på frempindens længde uden også at påvirke cyklens køre- og styreegenskaber. Derfor er overrørets længde den vigtigste faktor når du skal bestemme det optimale stel.
Undersøg altid producentens angivelse af overrørslængde og om det stemmer overens med dit optimale stelmål.
Bikefit-værktøjet gør det for dig!

Selstørelse bestemt udfra benlængde er et paradoks
Når det er overrørets længde som er den vigtigste faktor for bestemmelse af korrekt stel er det ikke optimalt at beregne stelstørrelse udfra benlængde alene. Inddragelse af mål for krop og arme giver et mere kvalificeret resultat.
Herved gives også den bedste vejledning hvis dit optimal stelmål ikke kan opfyldes af producenten og du skal vælge mellem en kortere eller længere stelstørrelse.
Bikefit-værktøjet gør det for dig!