Bikefit-værktøjet - de vanskelige svar

"Efter bedste evne..."
 

Nogle få teoretiske forudsætninger som du måske skal tage højde for!

Stelform:
På det tidspunkt hvor Genzling og Hinault målemetode blev udviklet, var det sædvanen, at stort set alle stel blev bygget med lige lange saddelrør og overrør, samt vandret overrør "Diamantform". De fleste af nutidens seriøse stelfabrikanter afviger fra denne praksis. Det er derfor en god ide at tjekke disse mål, inden du handler.
Især metoderne for størrelsesangivelsen for slooping stel afviger mellem fabrikanterne. Tjek derfor nøje hvordan din nye cykel er størrelsesbestemt.
Hvis dit stel har skrånende overrør eller et design, som gør det umuligt at tage et "almindeligt" mål for saddelrør og overrørs krydspunkt, kan et virtuelt vandret overrør fra center af overrørets udgangspunkt på kronrøret til center saddelrør være et godt sammenligningsgrundlag.

Saddelrørslængde.
Positionerne, for hvordan man måler saddelrørets længde, veksler typisk mellem:
- afstand fra midt krankboks til midt på overrør (C-C)
- afstand fra midt krankboks til top af saddelrør (C-T)
Det er selvfølgelig forvirrende men vigtigt, at holde styr på hvilken metode, der benyttes af den pågældende stelbygger. Bikefit-værktøjets formel for stelhøjde er fra midt krankboks til midten af overrøret (C-C).

Saddelrørslængde / Overrørslængde.
På det tidspunkt hvor Genzling udviklede bikefitmålingerne var det normen at cykler blev bygget med lige langt saddelrør og overrør.
Det ligger derfor implicit i bikefitværktøjet at det mål der beregnes for stelstørrelse og som viser ideal saddelrørshøjde også kan overføres til ideal overrørslængde.
Udfør alle bikefitværktøjets målinger for at få et bud på om det også er idealt for dig!

Saddellængde:
Bikefit-værktøjets indbyggede beregning forudsætter en sadellængde på 275 mm. Saddellængde kan variere mellem modellerne, men ikke mere end det kan rummes indenfor værktøjets beregninger.
Størrelsen på et udvalg af populære modeller kan ses her:
http://ruedatropical.com/wp-content/uploads/saddles/saddles.swf

Pedalarmslængde:
Bikefit-værktøjets beregning af saddelhøjde (og saddelsetback) tager udgangspunkt i en pedalarmslængde på 170mm. Nutidens norm er nok lidt længere 172,5 - 175mm., måske op til 180mm.

Sko, klampe og pedalopbygning:
Ligeledes indeholder modellens beregninger en standard sko/klampe opbygning, hvor der er 12mm. fra den indvendige sål til trædeflade mod pedal. Samt en pedal konstruktion som måler 15mm fra aksens centrum til trædefladen. På nutidens clips-systemer er der ofte mindre afstand. Look har eks. 10 mm.
Der er ingen grund til at ændre i beregningerne pga. små detaljer. Men har du lange pedalarme, et lavt pedalsystem og tynd karbon-sål er der måske behov for tilpasning i værktøjets resultat af beregning af siddehøjde.

Der er vigtigt at have for øje, også indenfor andre beregningsmetoder end Bikefit-værktøjets, hvilke forudsætninger der er gældende for sådanne forhold, som ikke indgår som en del af beregningerne (pedalarmslængde, pedalhøjde, sko mm.)